Pregatirea traditionala in timpul sezonului rece presupune acumularea unui numar considerabil de kilometrii, sau perioada antrenamentelor de volum, dar oare aceasta metoda traditionala mai este valabila intr-o etapa in care metodele de antrenament sunt atat de diversificate iar competitia in orice disciplina sportiva este din ce in ce mai acerba?

Antrenamentele lungi, de intensitate scazuta sunt utile, sunt uneori distractive, daca ai norocul de o companie placuta in timpul antrenamentelor si sunt folositoare in ceea ce priveste volumul, dar din nefericire sunt antrenamente care ajuta strict pentru realizarea unei baze ce iti va fi folositoare pe parcursul sezonul competititional ce va urma, astfel daca ai planificata o strategie care va include multe antrenamente de intervale si curse foarte rapide peste o perioada de cateva luni, atunci o asemenea baza iti va fi folositoare, in schimb nu ofera beneficii pe termen scurt.

Dar ce se intampla cand adunam un numar considerabil de kilometrii intr-o perioada relativ scurta de timp?

In primul rand, fluxului de sange care va transporta oxigen catre muschi va creste substantial, ceea ce va permite o ardere mai rapida a tesutului adipos (care se va depune in exces in perioada de iarna) si folosirea acestuia ca sursa de energie in cadrul antrenamentelor. De asemenea presupune ca vei putea sustine un anumit tip de efort la capacitate mai mica din VO2 max de care dispui, astfel iti ca permite imbunatatirea capacitatii de VO2 max, intrucat vei sustine un anumit tip de efort cu mai putine resurse si bineinteles vei avea capacitatea de a creste gradul de efort ca urmare a unui VO2 max mai dezvoltat. (poti afla ce este VO2 max aici: http://zld.ro/?p=1576).

In linii mari poti presupune ca volumul este cheia succesului. Oare?

In calitate de sportiv profesionist/amator, ai adunat deja un anumit volum de antrenament saptamanal cu care esti obisnuit, astfel acelasi numar de ore pe care il ai la dispozitie pentru antrenamentul saptamanal dar realizat la o intensitate mai scazuta poate sa insemne un singur lucru, mai putin antrenament, sens in care, stresul indus organismului nu va fi suficient de crescut pentru a determina o crestere a aptitudinilor fizice.

Astfel, antrenamentul de volum va aduce beneficii doar daca numarul total de kilometrii alergati/pedalati este cu mult mai mare fata de cat erai obisnuit in mod normal, desi intensitatea este mult mai mica. Este normal ca antrenamentele de volum sa fie realizate la o intensitate mai scazuta ca urmare a relatiei clare intre intensitatea si durata antrenamentului. Evident, poti realiza un antrenament de scurta durata la o intensitate mult mai mare, dar pe masura ce antrenamentele sunt din ce in ce mai lungi, intensitatea acestora va scadea.

In cazul in care programul personal nu iti permite mai multe ore pentru antrenament, atunci o intensitate mai scazuta a acestor antrenamente va duce la o scadere a formei fizice.

Dar de fapt, avem nevoie de o baza atat de solida pentru cursele care tin intre o ora pana la trei ore?

Factorii care intervin cel mai adesea in cadrul unor asemenea curse sunt capacitatea de a tolera acidul lactic, capacitatea VO2 max si capacitatea de a sustine o anumita intensitate pentru o perioada cat mai indelungata. Toti acesti factori pot fi dezvoltati cu un program de antrenament de 8 – 10 ore pe saptamana, daca introduci in programul saptamanal antrenamente de tip intervale (http://zld.ro/?p=1599) alaturi de o serie de antrenamente mai lungi, care de regula sunt de revenire, si cele pentru pregatirea musculara.

Bineinteles, sportivii de performanta au nevoie de o perioada dedicata antrenamentelor de volum, foarte bine pusa la punct, ca urmare a calendarului competitional foarte incarcat iar trialonistii care participa la curse de tip IRONMAN, ciclistii sau maratonistii sunt dispusi unui stres enorm, astfel anduranta aeroba este un factor cat se poate de important intrucat presupune sustinerea unui anumit ritm/forta pentru o perioada indelungata de timp.

Dar cu toate acestea, noile metode de antrenament au demostrat ca indiferent de obictivele propuse, antrenamentele de forta au un beneficiu similar celor de volum, ca urmare a cresterii volumului de sange la nivelul celulor musculare din corp si beneficiile asupra capacitatii VO2 max.

Cu toate acestea antrenamentele de volum au un rol aparte, te vor face sa intelegi ce presupune o cursa pe distante lungi.

Mai mult, o lunga perioada dedicata antrenamentelor de volum presupune o scadere generala a ritmului pe care il vei putea sutine, indiferent de antrenament sau cursa.

Desigur, un numar mare de antrenamente de forta/viteza creste riscul de accidentare sau de supraantrenament, dar cu un program bine pus la punct si o perioada de odihna suficienta, asemenea riscuri pot fi evitate.

Mai mult, ca urmare a evoluarii aparatelor medicale, exista o multitudine de posibilitati de ati testa performantele si de a avea un reper in ceea ce priveste evolutia performantelor fizice.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>