14237754_1844185042464927_409966048636271389_n

Cum va povesteam prin luna august, a fost un an plin de competitii sportive, in care am reusit o serie de rezultate foarte bune, dar bineinteles si cateva rezultate mai putin bune, dar toate fac parte din viata oricarei persoane, niciunul din noi nu este robot, iar oboseala, sau alti factori ne pot afecta.

Cel mai important este sa intelegi unde gresesti si sa incerci sa acorzi mai multa importanta remedierii aspectelor deficitare.

In cazul meu a fost lesne de inteles ca trebuia sa acord mult mai multa importanta recuperarii si poate cel mai important, sa incerc sa imi gasesc un echilibru intre modul cum imi stabilesc antrenamentele si cum abordez competitiile sportive.

Ca atare am inceput colaborarea cu GHEORGHITA DANIEL, un kinetoterapeut foarte pasionat si ambitios, iar cum povesteam in cadrul articolului precedent, am inceput colaborarea cu FLABIO CARMONA, un antrenor cu care este foarte placut sa lucrezi si care detine suficiente cunostiinte pentru a te ajuta sa iti atingi cea mai buna forma fizica pentru obiectivele principale pe care ti le propui.

Ultimele 4 competitii din an erau si cele mai importante, prima fiind Campionatul European ETU Half-Ironman Challenge Walchsee, urmata in weekenduri consecutive de Tri Challenge Mamaia si TRANSFIER.

Organizatorii competitiei din Walchsee, Austria, ne-au impartasit ca s-au pregatit pentru editia din acest an in primii 6 ani de organizare a challenge-ului respectiv si ca vom avea parte de o organizare cum nu am mai vazut.

Evident ca nu putea fi altfel, traseul competitiei a fost de vis, cei drept sunt ajutati de un lac superb si de o infrastructura incredibila de drumuri asfaltate perfect in jurul tuturor fermelor si pensiunilor izolate pe pajistile alpilor dinprejur, care ofereau posibilitatea sustinatorilor de rand sa se stranga in toate punctele traseului si sa se bucure de spectacol, iar triatlonul chiar este un sport spectaculos.

Cu toate ca nu am avut o cursa perfecta, rezultatul a fost peste asteptari, ceea ce nu a facut decat sa imi creasca incredere pentru urmaroarea competitie.

A urmat Tri Challenge Mamaia. Saptamana de cantonament din Austria s-a simtit pe deplin si am reusit sa reusit cea mai buna performanta a mea in cadrul unui triatlon olimpic. Sunt foarte multumit de rezultat si ca am reusit sa castig detasat categoria de varsta, in fata a doi competitori foarte valorosi din Spania si Ungaria.

Prestatiile solide din cadrul celor doua triatloane mi-au oferit o incredere foarte mare foartele proprii inaintea ultimului si celui mai greu triatlon din acest sezon, TRANSFIER.

Competitia din acest an se anunta mult mai acerba fata de anul precedent, fiind prezenti cativa sportivi din afara tarii, iar istoria ne-a demonstrat ca de cele mai multe ori ca acestia sunt mult mai valorosi fata de cei de pe plan intern.

Vremea a fost perfecta iar traseul parca a fost ceva mai frumos decat de obicei, poate datorita mirajul toamnei.

Ce pot sa spun despre TRANSFIER, este ca desi este foarte greu, este in mod detasat cel mai frumos triatlon la care am participat, cu mult peste ZELL AM SEE si WALCHSEE si sper ca pe viitor sa se dezvolte la nivelul celor mentionare mai sus.

Revenind la prestatia sportiva, am reusit o performanta foarte buna si mi-am spulberat timpul de anul trecut (de care eram foarte mandru) cu mai bine de 12 minute, ceea ce nu este usor de realizat tinand cont ca era al treilea weekend de competitii, toate fiind foarte solicitante. Prestatia mi-a adus si titlul de vice-campion national in cadrul Campionatului Nationall de Half-Ironman.

Despre TRANSFIER nu pot spune decat ca voi reveni de fiecare an, nu stiu daca voi reusi sa il castig vreodata, cu toate ca voi incerca J , dar voi reveni indiferent daca in calitate de competitor sau de voluntar, nu merita ratat si reprezinta poate singurul MUST DO IT din calendarul de competitii autohtone.

Ultima competitie importanta din acest an a fost  Maratonul International Raiffaissen Bucuresti.

Nu mai alergasem de 3 ani un maraton, iar ultimul a fost un chin, din cauza faptului ca la km 33 am inceput sa resimt crampe musculare iar ultimii 9 km a trebuit sa ii alerg cu dureri ingrozitoare, dar pe care am reusit sa il termin in 3 ore 7 minute si ceva secunde.

Evident ca eram determinat sa reusesc un timp mai bun, doar ca eram destul de sceptic. Antrenamentul specific pentru maraton este foarte greu si indelungat, iar mie imi lipsea aproape cu desavarsire, pentru ca imi orientasem atentia asupra competitiilor de triatlon.

Astfel, nu am reusit sa realizez antrenamentele lungi, de peste 30 de km, si nici antrenamentele grele cu intervale, esentiale pentru acomodarea fizicului si psihicului pentru blocajele care vor aparea in cadrul unui maraton si cresc rezistenta organismului la acumularea de acid lactic.

Cu toate acestea, am avut incredere in metodele lui Flabio de antrenament si am decis sa alerg maratonul si sa incerc sa imi imbunatatesc timpul, dar astfel incat sa ma bucur de cursa.

Am uitat sa specific ca la TRANSFIER am reusit aceea diferenta de 12 minute prin foarte multa munca, iar spre finalul cursei am suferit enorm, asa ca nu aveam de gand sa sufar din nou.

Proba de maraton trebuie abordata cu multa atentie si multa abtinere, astfel incat sa eviti sa te obosesti prea devreme in cursa, ceea ce de regula se intampla, astfel in jurul km 35 apare acel zid psihologic, care pentru multi este prea greu de depasit.

Dupa 6 ani de sport si 9 maratone alergate, acesta urma sa fie al 10-lea, am deprins experienta necesara pentru a aborda cu calm o asemenea proba, astfel am pornit cu frana de mana trasa pana am reusit sa imi gasesc un ritm pe care sa pot sa il sustin cu lejeritate.

Modul in care am gandit cursa, mi-a dat castig de cauza, intre km 25 si 40 am depasit mai bine de 30 de participanti, care nu reuseau sa mai sustina ritmul ridicat din primii km si incetul cu incetul coborau ritmul.

Indiferent cat de rezervat esti, mereu ultimii km sunt dificili, dar am mentinut un ritm suficient de bun pentru a finaliza cursa in 3 ore si 5 minute, un Personal Best meritat pentru maratonul cu nr. 10. Foarte fericit de rezultat.

Vor urma 3 luni si jumatate pline de antrenamente, poate voi mai gasi si cate o cursa la care sa particip, dar intreaga atentie va fi orientata pentru pregatirea competitiilor din sezonul viitor, iar prima cursa importanta va fi in luna ianuarie cand voi participa in cadrul IRONMAN 70.3 Dubai.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>