cyclist-training-in-mountains

 

Majoritatea dintre noi se intreaba, oare de ce cei mai buni atleti din lume sunt atletii din Kenya? Sau, de ce atletii care se antreneaza in Kenya au cele mai mari sanse de a castiga cursele la care participa?

Multi dintre noi suntem orientati sa credem ca este datorita determinarii acestora, dar determinarea este o caracteristica valabila atletilor de pretutindeni, astfel, secretul acestora consta in altitudinea la care se antreneaza.

Conform specialistilor,  datorita oxigenului rarefiat de la altitudinile inalte, unde au loc atrenamentele acestora, organismul va fi mult mai fortat sa isi depaseasca limitele pentru a se incadra in parametrii optimi si a face fata antrenamentelor intr-un mod similar cum decurg si antrenamentele de la altitudini mai mici.

Astfel, cand atletii revin la altitudini mai apropiate celor nivelului marii, se constata o diferenta majora in ceea ce priveste forta generala a organimsului, asta datorita nivelului crescut de hemoglobina din sange.

Nivelul de hemoglobina creste ca o necesitate a organismului pentru a creste circulatia in vederea transportarii oxigenului catre celulele din intregul organism. Mai mult, altitudinea inalta va avea ca efect scaderea in greutate, cresterea capacitatii la efort indelungat si refacerea mai rapida a organismului.

Bineinteles ca perioada necesara de antrenament la altitudini ridicate, pentru a simti beneficiile altitudinii asupra organismului difera de la o persoana la alta, dar beneficiile respective dureaza intre 10 – 14 zile din momentul in care ateltii se intorc la altitudini mai apropiate de nivelul marii, asa ca de cele mai multe ori cantonamentele la altitudine se incheie cu putin timp inainte de competitiile majore.Training-in-high-altitude

Cu toate ca beneficiile altitudinilor ridicate sunt foarte mari, este indicat ca antrenamentele sa nu inceapa fara o aclimatizare potrivita, sens in care o diferenta semnificativa de altitudine intr-o perioada foarte scurta de timp nu va fi benefica. Diferentele mari din proprietatile aerului fac ca organismului sa ii fie foarte greu sa se obisnuiasca.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>