20150325_162939

Totul a pornit de la o idee.

In vara anului 2014, lui Razvan Varabiescu – un mare pasionat de triatlon – a venit cu ideea de a organiza un triatlon pe distantele specifice „70.3” pe un traseu supranumit ca fiind cel mai frumos drum din lume de catre JEREMY CLARKSON, in urma unui test drive realizat cu o serie de bolizi in cadrul renumitei emisiuni TOP GEAR, pe drumul care traverseaza Muntii Fagaras.

Pe principiul “If you can Dream it, you can do it!”, nu a durat mult pana ne-am mobilizat mai multi prieteni pentru a participa la acest „Gentelmans Triathlon”, episodul pilot al TRANSFIER 70.3.

Astfel, in weekendul 9-10 august 2014 , ajunsi la cetatea Poienari am pus bazele primei editii, a unei competitiei care uimeste atat prin nivelul de dificultate dar si prin frumusetea ei, asa ca am inceput printr-o sedinta tehnica in cadrul caruia au fost stabilite o serie de reguli pe care trebuia sa la respectam pentru a nu pune in pericol siguranta noastra sau a acelora din jur.

Oare stia vreunul din noi ca niciuna din reguli nu va fi respectata???

Sambata, la locul startului (parcarea de la Valea cu Pesti) prima impresie placuta oferita de minunata priveliste a lacului plin, avand pe contur copacii sub apa. Proba de inot a fost mai rapida decat ne asteptam, ca urmare a ritmului intens pe care Bogdan Ionita (vice-campion national la proba de IRONMAN) l-a imprimat inca de la start.

Proba rapida de inot a fost urmata de o tranzitie lenta, pentru a permite un start in grup tuturor prezenti la linia de start. Se stabilise ca se va pedala in grup iar atacurile vor avea loc doar dupa inceperea catararii.

Bineinteles ca nu s-a mers in grup, asa ca de la inceput am pedalat ceva mai puternic pentru ca inainte de urcare sa fiu prins de Bogdan, ceea ce m-a bucurat pentru ca urma o urcare grea si aveam nevoie de un partener pentru un plus de motivatie.

Catararea a fost exact cum ma asteptam, destul de grea si lunga, dar de o frumusete extraordinara, pe rand eu cu Bogdan ne-am depasit, ceea ce a oferit fotografilor din masinile tehnice posibilitatea sa ne fotografieze pe rand in tind ce cuceream drumul care strapunge masivul Fagaras.

Am fost primul care a ajuns la tunelul care duce spre lacul Balea, urmat indeaproape de Bogdan, unde am fost asteptat de catre Dan Andrei si Varabiescu Razvan, echipa tehnica care a fost prezenta alaturi de noi pe intreg traseul.

O alta regula de baza care a fost incalcata a fost aceea de a cobori incet, in conditii depline de siguranta, pentru a nu risca vreo cazatura, regula care a fost respectata in jur de 30 de secunde, pana cand Bogdan a trecut ca un bolid pe langa mine, sens in care nu am mai gasit vreun motiv sa franez, asa ca m-am dus cat de tare am putut pentru a il depasi si ulterior pentru a creste distanta intre mine si el. Viteza maxima atinsa a fost de aproximativ 80 km/h.

Coborarea a fost rapida, extrem de rapida!

Finalul probei de bicicleta au dus la urmatoarele cifre 88,5km cu +3.156m dif nivel la Garmin.

Doar ca uneori nu este bine sa tragi mai tare decat masinile tehnice. Odata ajuns inapoi in zona de tranzit a trebuit sa astept aprox 15 min pana la sosirea masinilor tehnice, perioada in care m-am racit si nici nu am avut posibilitatea de a manca batoane/fructe pentru a reface resursele pierdute in cadrul probelor de inot si de ciclism.

In conditiile respective, nu am mai putut duce la bun sfarsit proba de alergare si am fost nevoit sa ma retrag dupa cativa km cand am intalnit masina tehnica.

Bogdan Ionita de asemenea s-a retras cand a vazut ca am abandonat cursa, dar nu pentru ca nu ar fi putut termina proba, dar deja era printre prieteni asa ca relaxarea psihica l-a determinat sa se opreasca, dar asta bineinteles dupa ce a ajuns la statuia lui Prometeu si era in drum spre zona de tranzit.

Dintr-un grup cu multi triatlonisti cu experienta, singurul care a dus la bun sfarsit incercarea cea grea a fost Cristi Farcas.

Nu a existat o premiere propriu-zisa, dar seara ne-am bucurat cu totii de o cina bine meritata si fiecare dintre noi si-a povestit modul cum a trait fiecare moment in cadrul primei editii a TRANSFIER – 70.3, probabil unul din cele mai grele triatloane din lume. A fost o experienta extraordinara.

In weekend-ul 24-26 iulie 2015 va urma prima editie oficiala a TRANSFIER.

PS: Am invatat din aceasta cursa ca lipsa unei pregatiri minutioase inainte de cursa te poate costa. In cazul meu a fost un plan deficitar privind alimentatia in timpul cursei, care nu a fost gandita ca pentru un triatlon pe distantele 70.3, fapt ce m-a costat proba de alergare, unde am ramas fara resurse. Nu neglija alimentatia cand te gandesti sa participi intr-o asemena competitie.

 

Filmarea primei editii:

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>